Okul birincisi olarak mezun olan talebeler yerleştirilirken önce genel kontenjana daha sonra ise okul birinciliği kontenjanına bakılır. Yani bu talebeler iki aşamalı bir yerleştirmeye tabi tutulmuş olur...
Üniversiteye HazırlıkOkul Birinciliği Kontenjanı
Esma Adem
Sınav sistemini detaylıca anlattığımız yazımızdan sonra üniversite yerleşimine dair sıkça sorulan okul birinciliği kontenjanını ele alacağız. ÖSYM, okullarından birincilikle mezun olan talebelerin yerleştirilmesi sırasında farklı bir işlem uygulamaktadır.
Her üniversitede farklı olabilen sınırlı okul birinciliği kontenjanları o sene yayımlanan ÖSYM Tercih Kılavuzu’nda belirtilir. Bu kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan, genel kontenjana aktarılır.
Okul birincisi olarak mezun olan talebeler yerleştirilirken önce genel kontenjana daha sonra ise okul birinciliği kontenjanına bakılır. Yani bu talebeler iki aşamalı bir yerleştirmeye tabi tutulmuş olur:
- 1. Aşamada genel kontenjan ile yerleşip yerleşemediğine bakılır. Eğer puanı ve diğer tüm aranan şartları elveriyorsa bu şekilde bölüme yerleşmiş olur.
- 2. Aşama talebe genel kontenjan ile yerleşemediğinde olur. Bu durumda talebenin okul birinciliği kontenjanı ile yerleşip yerleşemediğine bakılır.
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
Okul birinciliği kontenjanı ile yerleştirmenin nasıl olduğunu bir örnek ile açıklayalım:
2020 yılında 465 taban puanıyla talebe alan bir bölüm olsun. Bu bölümün okul birincisi kontenjanı 3 kişi olsun ve bölümü 5 okul birincisi tercih etmiş olsun. Bu 5 okul birincisinin puanları 470, 464, 460, 455 ve 450 olsun.
470 puan alan talebe genel kontenjandan yerleşir. Genel kontenjana girememiş olan diğer okul birincileri kendi aralarında tekrar sıralanır. 464, 460 ve 455 puan almış olan okul birincileri bu bölüme okul birinciliği kontenjanı ile yerleşirken 450 puan almış olan talebe yerleşemez.
Son bir hatırlatma olarak okul birincisi olduğu için tercih listesini tamamen yerleştirme puanın üstünde bölümler yazarak doldurmak hatalı bir tercihtir. Hedeflenen bölüm çok tercih ediliyorsa ve okul birinciliği kontenjanı da az ise, bu bölüme genel kontenjan puanına çok yakın bir puan ile yerleştirme olacaktır ve okul birincisi olsa dahi puanı daha aşağıda olan talebe yerleşemeyecektir.