“Sonunda varmak istediğiniz yeri bilmeden çıktığınız bir yolculuktan ne kadar keyif alabilirsiniz?”
Üniversiteye HazırlıkÜniversite Sınavına Hazırlık Sürecinde Nelere Dikkat Etmeli?
Feyza Temizer
Üniversite sınavına hazırlanmak, bu süreç içerisinde yoğun bir ders programına sahip olmak, ileride hayatının önemli bir parçası olacak meslek seçiminde bulunmak ve bunlarla birlikte süreci psikolojik olarak en iyi şekilde yürütebilmek sınava hazırlanan kişi için çok mühimdir. Aynı zamanda bu hususlar sınava hazırlanan kişinin gözünü de korkutabilecek unsurlardandır. Peki sınava daha iyi hazırlanabilmek için bu zaman diliminde nelere dikkat etmelisiniz?
Üniversite sınavına hazırlık süresince elbette dikkat edilmesi gereken ilk husus konulara hâkim olmaktır. Konuları çalışıp gerekli kaynakları bitirmek bu yolun olmazsa olmazlarındandır diyebiliriz. Talebe bu yolda sebat edip çalışmasını yılmadan sürdürmelidir. Burada belli başlı hususlara dikkat edilmelidir: Hedef belirlemek, sabırlı olmak, zaman yönetimi…
Üniversite sınavında yapılması gereken ilk şey bir hedef belirlemektir. Yapacağınız mesleği seçerken önce kendinizi sonra meslekleri tanıyarak kendinize en uygun gördüğünüz alana yönelmeli ve bu alanda bir hedef belirlemelisiniz. Hedefiniz olmadan çıktığınız yolda sizi motive edecek şeyler bulmak daha zor olacaktır. Sonunda varmak istediğiniz yeri bilmeden çıktığınız bir yolculuktan ne kadar keyif alabilirsiniz?
Hedef belirlerken önemli bir husus net, ulaşılabilir, gerçekçi hedefler koymaktır. Örneğin “iyi bir üniversite okumak istiyorum” ulaşılabilir ve gerçekçi bir hedef olabilir fakat net bir hedef değildir. İyi bir üniversite ile neyi kastettiğinizi netleştirmelisiniz.
Hedefinize doğru yol alırken karşınıza çıkan en ufak engelde hemen pes etmemeli, sabırlı olmalısınız. Hayallerinizi gerçekleştirebilmek için birkaç şeyden fedakârlık yapmanız gerekebilir. Zamanınızı yönetirken size zorluk çıkaran bahanelerinizi belirleyip bunlardan bir süre uzaklaşmak hem sizi hedeflerinize yaklaştıracak hem de kendinizi daha iyi hissettirecektir. Bu bahanelere takılıp kalmanız derslerinizi ertelemenize ve çalışma temposundan kopmanıza sebebiyet verebilir. Bu ertelemelerden tek kasıt yapacağınız işin zamanını ertelemek değildir. Yapamayıp zorlandığınız derslerden kaçıp üzerine gitmeyerek zaten yapabildiklerinizi çalışmak da bir çeşit erteleme olabilir. Ertelemeler başlayınca huzursuzluk, pişmanlık hissedersiniz ve devamında derslerinizden geri kaldığınız için kendinizi yetersiz görmeye, suçlu hissetmeye başlarsınız. Hem böyle hissetmemek hem de çok bunalmamak için arada sırada hoşunuza giden aktiviteler yapmak sizi rahatlatacak ve motive edecektir.
Son olarak bu süreçte başkalarının ne kadar çalıştığı, nasıl sonuçlar aldığı sınava hazırlanan kişinin en son düşünmesi gereken noktalardandır. Kendinizi başkaları ile değil de en çok kendiniz ile yarıştırın. Hangi noktadan hangi noktaya geldiniz? En büyük kıyasınız yine kendiniz olmalıdır. Sizin için önemli olan her zaman kendi elinizden gelenin en iyisini yapmak olsun.